Trenutni trendovi u svetu novih tehnologija vode ka virtuelizaciji infrastruktura i njihovoj dostupnosti u vidu cloud servisa. Zahvaljujući ovakvoj arhitekturi, krajnji korisnik može pristupiti ponuđenim servisima sa bilo koje lokacije i bilo kog uređaja. Informacija tako postaje dostupna, bez obzira na to da li je korisnik u svom domu, u kancelariji svog poslovnog partnera ili na bilo kojoj drugoj lokaciji, bilo da sa sobom ima računar, smart-phone ili tablet.

Cloud koncept se prvobitno pojavio kao rešenje problematike skalabilnosti hardverskih resursa, da bi se kasnije isti princip primenio i na softver. Današnja cloud rešenja pružaju potpunu apstrakciju hardverske infrastrukture, što značajno olakšava posao IT odeljenja kompanije koja koristi takav sistem: problematike kao što su održavanje i zamena hard diskova i servera u ovakvnom okruženju postaju potpuno nevidljive. Cloud provider obavlja sve te aktivnosti umesto korisnika sistema, a uz to takođe garantuje i replikaciju i backup podataka.

volvox_motiv_vertical

Logičnim sledom događaja se javljaju i SaaS (Software as a Service) rešenja koja korisniku pružaju novi nivo apstrakcije i potpuno uklanjaju veliki broj problema kao što je izbor operativnog sistema, izbor baze podataka, kompatibilnost softvera, itd. Service provider na sebe preuzima odgovornost da reši sve navedene probleme, što korisniku daje mnogo više vremena da se posveti sopstvenom poslovanju.


%
kompanija koristi cloud rešenja
%
ušteda na internim IT resursima
%
unapređenje dostupnosti servisa
%
poboljšanje podrške klijentima
%
ušteda na vremenu

* Navedene cifre su rezultat istraživanja sprovedenog od strane pcworld.com

 

U velikom broju slučajeva kompanije mogu zaista svesti na minimum IT resurse jer im SaaS rešenja omogućavaju efikasnu IT podršku poslovanju. S druge strane, mnoge od kompanija imaju specifične potrebe poslovanja te njihovi IT timovi u ovakvom okruženju posvećuju svoju energiju adaptaciji i razvoju cloud platformi dok platforma pruža sve standardne funkcionalnosti vezane za datu problematiku. U oba slučaja kompanije uz manje napora nego ranije dobijaju IT rešenja za uspešno poslovanje.

cloud_istock_left

Prelaskom na cloud rešenja, kompanije mnogo brže dolaze do informacionog sistema neophodnog za svoje poslovanje, što omogućava ubrzano povećanje produktivnosti. Uobičajeni način naplate SaaS rešenja u velikoj meri smanjuje inicijalne troškove, a na duže staze omogućava efikasno prilagođavanje troškova realnim potrebama klijenata.

Glavna zabrinutost svih kompanija prilikom razmatranja cloud IT rešenje je sigurnost podataka. Takva briga je sasvim opravdana i svaka kompanija mora biti svesna da njeno poslovanje može biti ugroženo ukoliko njeni poslovni podaci dospeju u pogrešne ruke. Uprkos tom, može se slobodno reći najvećem problemu, trendovi jasno naginju ka sve većem korišćenju cloud rešenja, što znači da IT kompanije koje pružaju ove vrste usluga imaju dovoljno jake argumente i garancije za sigurnost podataka.


 

Volvox Cloud

Naše iskustvo u oblasti SaaS sistema čini našu kompaniju pouzdanim partnerom za saradnju. Prilikom izrade private cloud rešenja za naše klijente, izuzetno vodimo računa o svim stvarima koje su njima najbitnije:


Iz Bloga